Platon'un Varlık Felsefesi
Platon 427 ila M.Ö. 347 yılları arasında yaşamış olan önemli bir Antik Yunan filozofudur. Platon'un felsefe tarihinin ilk sistemli filozofu olması; bilim, siyaset, sanat, eğitim, din gibi birçok alanda belirttiği kendi düşünceleri içinde destekleyici olmuştur. Hocası olan ünlü felsefeci Sokrates'in idam kararından sonra felsefe ile daha yakından ilgilenen Platon; hemen hemen felsefenin bütün tartışma başlıklarını açmıştır. Bugün ünlü düşünür Platon'un varlık anlayışından bahsedeceğiz.

Platon'un Varlık Anlayışı
Platondan önce birçok filozof varlık kavramını ele almış ve bu konu hakkında düşünceler öne sürmüştür. Platon ise varlığın değişimini kabul eden ve reddeden fikirlerden esinlenerek "idealar kuramı" ismini verdiği varlık görüşünü öne sürmüştür.
Platon'a göre gerçek varlık; bilgisine ulaşılabilinmesi için değişimeden kalabilmelidir. Platon'un varlık anlayışının temelinde; düşünerek anlamdırılabilen, değişime kapalı idealar vardır. Duyusal bir varlığa bağlı olanlar ise idealardan yararlanarak var olan fenomenlerdir. Bu varlıklar gerçekliğin birer kopyasıdır.
Platon'un Bilgi Anlayışı
Platon bilgi anlayışını oluştururken varlık anlayışından esinlenmiştir.Gerçek idealar ile fenomenlerin bilgisini ayırmıştır. Platon'a göre idealerın bilgisi doğuştan zihnimizde bulunur ve bu bilgilere episteme demiştir. Fenomenlere yönelik olan bilgileri gerçek bilgi olarak görmemiş ve bir tahmin olarak nitelendirmiştir.
*Felsefe ile ilgili daha fazla yazı için buraya tıklayabilirsiniz*