top of page

Minimalizm Nedir ?

Minimalizm, kökeni 1960'lara kadar uzanan ve ABC sanatı - Minimal sanat olarak da bilinen sanat akımıdır. Modern sanat ve müzikte etkisinin gösteren, sadelik ve nesnelliği ön planda tutan bir akım olarak ortaya çıkmıştır. "Soyut dışavurumculuk" terimi ilk olarak 1919'da Alman Dergisi der Sturm tarafından Birinci Dünya Savaşı'na Alman sanatsal tepkisini etiketlemek için kullanılmıştır. Soyut dışavurumculuğun biçime ve duyguya yüklediği anlamların aşırı bulunması ve beraberinde gelen nesnenin özünde olduğu gibi sadece bir nesne olmasına yönelik düşünceleri barındırır. Minimalist sanatçıların birçoğunun nesne ve nesnelliği benimsemeleri sonucunda heykel yapımı üzerinde yoğunlaştıklarını söyleyebiliriz. Müzikte de minimalizm, biçimciliğe tepki olarak çıkmıştır. Müzikteki duygusal sterilliği, entelektüel karmaşıklığı en aza indirgeme hatta ortadan kaldırmayı hedeflemiştir.



Minimalist Yaşam

Zaman içerisinde bu akım sanat dışı alanlara da yayılmış ve kimi insanlar tarafından bir yaşam felsefesi olarak benimsenmiştir. Minimalist yaşamın tam olarak ne anlam ifade ettiğine gelecek olursak; öncelikle bu sadece maddesel bir yaklaşım değildir, minimalist yaşam demek eşyalarınızın, kıyafetlerinizin azaltılmasının ve sadeleştirilmesinin çok daha ötesindedir. Yaşam tarzınızı, alışkanlıklarınızı, düşüncelerinizi de içine alır. Minimalizm, çokluğun getirdiği azlığa karşı azın çokluğunu ve gücünü benimser. Günümüzde gerek harcama alışkanlıkları gerek sosyal çevre konusunda ipin ucunu kaçırmış bulunmaktayız. Birçoğumuzun evi gereksiz, fazladan alınmış çoğu zaman ihtiyaç bile duyulmayan eşyalarla, kıyafetlerle dolu ve maalesef bu bize fazlasıyla normal gelmekte. Etrafımızda kimi zaman bizi yoran, düşüncelere boğan ve aslında bir noktada bizi tüketen, mutsuz eden kişiler bulunmakta ve bizler bunu da normal görüp yolumuza devam ediyoruz. Sadeleşmenin, hayatımızdan gerçekten gereksiz olan her şeyi çıkarmanın bizi fazlasıyla rahatlatacağı ve bir noktada özgürleştireceği kanısındayım. Fakat bir anda minimalist bir yaşama geçebileceğimizi düşünmek biraz ütopik bir yaklaşım olur. Minimalist yaşam aşama aşama gerçekleştirebileceğimiz bir yaşam tarzıdır.



Minimalizm'in kavranmasında çoğu zaman büyük bir yanlış anlaşılma söz konusudur. Minimalizm katı kurallarla çevrilmiş bir kavram değildir. Minimalist hayat tarzını uygulamanız için kesinlikle uymanız gereken belirli adımlar yoktur. Çoğu zaman yanlış anlaşılan minimalist yaşam tarzı, sahip olduğunuz nesnelerin sayısının yüzü geçmemesi, televizyona, arabaya veya eve sahip olmamamız gerektiği gibi algılardan uzaktır. Eğer az nesneye sahip olmak sizin yaşamak istediğiniz bir hayat tarzıysa, bu durum tabii ki sizin minimalist hayat tarzını uygulamanız için önemli bir etkiye sahip olabilir ama minimalizmde böyle bir zorunluluk yoktur. Minimalizm zamanın, paranın ve enerjinin bizi mutlu eden değerlere harcanmasını, sürdürülebilirliği savunur. Minimalizm azalmayı ya da eksilmeyi değil sadeleşmeyi tercih etmektir.


Minimalizm Ne Değildir?

  • Minimalizm tüm eşyalardan kurtulmak değildir.

  • Minimalizm boş, beyaz odalardan ya da sırt çantası ile dünyayı dolaşmaktan ibaret değildir.

  • Minimalizm yaşamı kısıtlamak üzerine kurulmamıştır.

  • Minimalistler tutumlu, cimri olmak zorunda değildir.

  • Minimalizmin katı kuralları yoktur. Herkes kendi tarzının uygulayıcısıdır.

  • Minimalistlerin koleksiyonu ya da hobileri olamaz diye bir kural yoktur.

  • Gerçek bir minimalist olmanız için 33 parça kıyafet ya da 100’den az eşyaya sahip olmanız gerekmez.

  • Minimalizm sadece eşyalarla alakalı değildir.


Gerçek ihtiyaçlarımızın farkına vararak, yerine koyma prensibini benimseyerek, daha az ama kullanışlı ürünleri tercih ederek, sadece evinizdeki değil zihninizdeki fazlalıklardan da kurtulmak için çaba göstermeye başlayarak minimalizmi benimsemek amacıyla ufak ama sağlam adımlarınızı atabilirsiniz.


Birkaç minimalist eser görmek için buraya tıklamanız yeterli :)


Belgesel izlemeyi tercih ediyorsanız, Minimalism: A Documentary About the Important Things sizler için güzel bir öneri olabilir.


Çok daha fazlası için The Minimalists sitesini ziyaret edebilirsiniz.


"Sade ama basit olmayan, yalın ama yavan olmayan bir güzellik anlayışıdır." ( Hegel )









293 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Önyargı

Yazı: Blog2 Post
bottom of page