LinkedIn Nedir ve Nasıl Kullanılmalıdır ?
Teknolojinin gelişimi ve internet kullanımının artmasıyla ile doğru orantılı bir biçimde artış gösteren sosyal ağların kullanımı pek çok farklı alanda bize fayda sağlamaktadır. LinkedIn, 2003 yılında iş dünyası için tasarlanmış olup yıllar içerisinde etkin kullanıcı sayısını arttırarak ilerlemeyi başaran bir sosyal ağ platformudur. Günümüzün en büyük sorunu haline gelen ve insanların hayatını derinden sarmış olan ekonomik zorlukları ele alırsak işsizliğin ne kadar yüksek düzeyde olduğunu görebiliriz. Üniversite mezunu olmakla beraber kendine farklı alanlarda yetkin olabilme özelliği katmış olan gençlerimizin birçoğu maalesef ki iş bulmak istediklerinde pek çok sıkıntı yaşamaktadırlar. LinkedIn'in bu noktadaki en büyük faydası etkili bir kullanım ile sizlere geniş bir iş ağı sunmasıdır. 610 milyonu aşan kullanıcı sayısıyla LinkedIn, bünyesinde birçok başarılı insanı, şirketleri, girişimcileri, bazı kurumları, toplulukları ve eğitim hayatı devam etmekte olan pek çok kişiyi barındırmaktadır.

LinkedIn'de eğitim hayatınızı, iş tecrübelerinizi, dil becerilerinizi, katılım sağlamış olduğunuz proje ve etkinlikleri, profesyonel alandaki birçok yetkinliğinizi paylaşabilirsiniz. İstatistiklere göre 61 milyon yönetici konumunda çalışan kişi, şirketlerinin karar alma mekanizmasında yer alan 40 milyon kişi LinkedIn'i aktif bir şekilde kullanmaktadır. Ayrıca, Fortune’un ilk 500 listesine en çok kullanılan sosyal ağ olarak girmiştir. Aklımıza bu platformu nasıl etkili ve doğru biçimde kullanabilirim sorusu gelmektedir. Sizler için açıklayıcı nitelikte bir yazı yazarak bu soruyu çözümlemek istedik.
1) LinkedIn diğer sosyal ağ platformlarından farklıdır.

İlk olarak ele alacağımız ve belki de en önemli olan konu LinkedIn'in diğer sosyal ağlardan farklı olmasıdır. LinkedIn'de yer verdiğiniz paylaşımlar iş hayatınızı içermelidir, özel hayatınız hakkında olmamalıdır. Yapacağınız paylaşımlar ve kendi hakkınızda ekleyeceğiniz bilgilerin kariyer ve akademik alanda olması imajınız açısından önem taşımaktadır. Profesyonel olmayı benimsemeli ve LinkedIn'in paylaşımlar hakkındaki ilkesi çerçevesinde kullanımı sürdürmelisiniz.
2) Kullanım amacınızı benimsedikten sonra iyi bir profil oluşturmalısınız.
Profiliniz, LinkedIn kullanımı için en önemli faktördür. İyi bir profil sizin birçok fırsata ulaşmanızda büyük bir etken oluşturur ve bu nedenle demode olmaktan kaçınmalı ilgi çekici ve gerçekçi olmanız gerekir. Profil fotoğrafınızı, eğitim hayatınızı, becerilerinizi ve iş hayatınızla ilgili bilgileri eklemelisiniz. Profil fotoğrafınız yeni, resmi ve özenli olmalıdır. Kendinizle alakalı insanların sizin hakkınızda bilgi sahibi olmasını sağlayacak kısa bir yazı eklemelisiniz. Anahtar kelime seçiminize ihtimam göstermelisiniz. Yaptığınız işleri düzenli bir şekilde paylaşabilirsiniz. Ek olarak diğer paylaşımlara vereceğiniz tepkiler, yaptığınız yorumlar ile bağlantılarınız ile etkileşim halinde kalmalısınız. Sık sık profilinizi düzenleyerek güncel kalmaya özen göstermelisiniz.
3) Uygun profiller ile iletişime geçmekte aktif olmalı ve bağlantı kurmalısınız.

Bağlantı kurma kültürü üzerine kurulmuş olan etkileşim ağında, kendi alanınızla ilgili olan pek çok kişi ve kuruluşlara ulaşabilirsiniz. Kuracağınız tüm bu bağlantılar sizlerin görünürlüğünüzü ve ulaşılabilirliğinizi arttırmaktadır. Böylelikle sizin açınızdan da staj, iş ve proje katılımlarında aktif rol oynamanız ve ulaşmanız daha kolay olacaktır. Bunun yanı sıra ortak ilgi alanlarınız olan gruplarla da bağlantı kurmak faydalı olacaktır.
LinkedIn kendinizi gösterebilmeniz ve kişilerle iletişime geçebilmeniz için inanılmaz bir fırsat oluşturmaktadır. Eğer doğru biçimde kullanarak kendinizi iyi ifade edebilirseniz geniş bir ağa sahip olabilir, kendinizi pek çok alanda gösterebilirsiniz. Bizlerde yazımızda size başlangıcınız için yardımcı olmayı hedefledik. Platform içeriğine baktığımızda fark etmiş olduğumuz bir konu ise kendinizi geliştirdiğiniz alanların çeşitliliği ve sunacağınız yeterlilik belgelerinin büyük ehemmiyet taşıdığıdır. Farklı alanlarda birçok ücretsiz eğitim alabileceğiniz programları barındıran platformlara "Maddi Kazanç Sağlayan ve Ücretsiz e-Sertifika Veren 5 Platform" yazımıza göz atarak ulaşabilirsiniz.